Pharos, az új edző?
2018. október 24. írta: Dvorák Márton

Pharos, az új edző?

Edzéstervet készíteni ma már számtalan alkalmazás, szoftver tud, akár (mondhatni...) egyénre szabottan is. Viszont a megtervezett gyakorlatokat menet közben korrigálni és betartatni már nem olyan könnyű, pedig a rendszeres fizikai aktivitás tanításának és megszerettetésének ez a kulcsa olyanoknál, akik korábban nem igazán sportoltak.

Ugyan a Fitbit okosabb órái segítségével már lehet különböző gyakorlat-modulokat választani és e szerint végrehajtani mondjuk egy saját testsúlyos edzést úgy, hogy az ismétlésszámokat az óra regisztrálja, ez még korántsem a legjobb megoldás.

A leghatékonyabb egy személyi edző, aki kijavítja a hibásan végrehajtott gyakorlatokat, napról-napra a vendég (vagy ha mozgásterápiáról beszélünk, gyakran inkább a beteg) képességeinek megfelelően adagolja a terhelést, és így biztos a fejlődés (gyógyulás) túlterhelés vagy sérülés nélkül.

Ezeket a funkciókat programozta bele Pharos-ba egy spanyol-portugál tudományos csapat nemrég. Pharos eddig a házimunkában segített az olyan időskorúaknak, akik már ellátásra szorulnak. Mostanra már azonban képes használójának nem csak otthon is végezhető edzéseket, gyakorlatokat ajánlani a szakmai ajánlásoknak megfelelően, de kamerája és képernyője által javítani is képes a hibákat, illetve hosszabb távon ennek megfelelően állítja be a terhelés intenzitását. asociaci-n-ruvid-halbe_breite-01-retogar-pharos-34.jpg

Ez a mesterséges intelligencia akár még hasznos is lehet olyanoknak, akik már csak nehezen tudnak kimozdulni otthonról, de fizikai kondíciójuk megtartásához és krónikus betegségeik gyógyításához a mozgásterápiát is szeretnék igénybe venni. Persze a tudománynak az ehhez hasonló áttöréseken túl még bőven van mit fejlődnie ahhoz, hogy az emberi érzékenységet (ami a mozgás helyes tanításához, és az intenzitás megfelelő beállításához) helyettesíteni tudja.

Addig pedig segít a gyógyulásban a hagyományos mozgásterapeuta, gyógytornász, edző.

 

A robotról készült rövidített cikk megtalálható a Medica Magazine oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosrendelo.blog.hu/api/trackback/id/tr914319641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása