Fitness trendek 2018-ban
2018. október 30. írta: Dvorák Márton

Fitness trendek 2018-ban

A divat a fitness-ipart is teljesen áthatja és befolyásolja: pár évente jelennek meg "új" edzésmódszerek, eszközök, amikre akkor éppen a közvélemény csodaszerként tekint, de néhány év múlva már kevesen foglalkoznak vele. Ezeket a trendeket vizsgálja már 12 éve az American College of Sports Medicine (ACSM) és más szervezetek, és állít fel egy népszerűségi sorrendet minden évben. A felmérés az USA-ban készül, de az egész világból érkeztek vissza ezúttal is kérdőívek. 

Érdekes megnézni nem csak a sorrendet, de visszatekintve az utóbbi évekre a mostani favoritok (mint például az okoseszközök) előremenetelét vagy visszaesését is. A hivatalos listán meg lehet nézni a 20 legnépszerűbbet, de néhányat érdemes kiemelni a teljesség igénye nélkül:

 

1. HIIT , azaz High Intensity Interval Training

Ez az edzésforma a nagy intenzitású, de rövid (20-60 másodperces általában) terhelésekre, és a köztük lévő rövid szünetekre épül. Tulajdonképpen így rövid idő alatt egy nagy anyagcsere-sokkot lehet adni a szervezetnek, aminek a hatékonyságát az edzettségre kutatások is bizonyítják. Sokan szeretik, mivel így rövid idő alatt is el lehet végezi az edzést, azonban ez a nagy igénybevétel jelentősen növeli a sérülések kockázatát, így inkább csak edzetteknek ajánlott. Ennek ellenére évek óta az egyik vezető divat a felmérés szerint.

 

2. Csoportos edzés

Sokan szeretnek csapatban, akár 20-30 társukkal együtt mozogni, ami nem csak a társas kapcsolatoknak de a motiváció fenntartása miatt is előnyös. Érdekes módon ez a trend csak tavaly került be a legnépszerűbb 20 közé!

shutterstock_62580226.jpg

3. Wearable technology

Ide sorolhatók a különféle okoseszközök: aktivitásmérők, pulzusmérő órák, GPS-követők, okosórák, és ezek különféle permutációi. Ugyan tavaly óta kicsit lecsúszott az első helyről, de várhatóan még sokáig az egyik vezető trend lesz a fitness-ben is, hiszen szinte napról-napra újabb eszközökkel jönnek elő a különböző gyártók, egyre pontosabb mérési rendszerekkel.

shutterstock_271496516.jpg

9. Fitness programok az időseknek

Egy újabb, feltörekvő ága a fitness-nek a kifejezetten időseknek kialakított edzések. Nem véletlen ez az előretörés: ugyan a betegségek megelőzésében eddig is fontos szerepet tulajdonítottak a rendszeres testmozgásnak, de az utóbbi években már nem csak a nemzetközi, de a hazai szakmai szervezetek is elfogadott terápiaként írják le ajánlásaikban. A mozgással és az életmód terápiával kezelhető a magasvérnyomás, cukorbetegség, magas-koleszterin, elhízás, és egyes daganatos megbetegedések is. A mozgás gyógyszer, ahogy sokan emlegetik!

 

12. Exercise is Medicine

Tavaly ugyan a 7. helyen szerepelt, de ennek ellenére világszerte egyre népszerűbb a mozgásterápia beépítése az orvosi gyakorlatba. Talán a visszaesés oka az, hogy lassan kikerül a fitness trendek közül, és már inkább egy tudományosan megalapozott és alkalmazott ága lett az életmód orvosi terápiának.

 

Meglepő módszerek és eszközök kerültek ki idén a legnépszerűbb 20-ból, bár Magyarországon talán ez a visszaesés még várat magára pár évet. Ezek az okostelefonos applikációk, munkahelyi egészségfejlesztés, core edzés, és érdekes módon az elhízott gyerekek mozgásos kezelése.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://okosrendelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2414333433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása