Aktivitásmérők nyomában
2018. szeptember 27. írta: Dvorák Márton

Aktivitásmérők nyomában

A különféle pulzusmérő órák vagy aktivitásmérő karkötők kiváló eszközök a napi fizikai aktivitás követésére, vagy az edzések intenzitásának pontos meghatározására - mindkettő fontos tényező a fizikai aktivitás növelése, így az életmód hatékony megváltoztatása miatt. Ez különösen fontos a cukorbetegek, magasvérnyomásúak, szívbetegek, és más, krónikus betegség(ek)ben szenvedőknek állapotuk javítása érdekében. Azonban a sok száz (!) fajta eszköz közül manapság már egy szakembernek sincs könnyű dolga, ha ki akarja választani a neki megfelelőt, nem hogy másnak! Ez a cikk ebben nyújt némi segítséget.
shutterstock_285556604.jpg

Kinézet és elnevezés

Az óra és a karkötő elnevezés egyáltalán nem tükrözi a benne található funkciókat, ez ma már teljesen a designtól függ a gyártóknál. Egyedül a beépített GPS az, amit az óra-formába szoktak betenni, bár már ez alól is kivétel a Garmin Vivosport.

 

A cél határozza meg a funkciót

A legfontosabb kérdés az elején az, mire akarjuk használni ténylegesen az órákat. Ha ez tisztázásra kerül, nagyban szűkül a kör, illetve ez nagyjából az ár-kategóriákat is meghatározza, bár van olyan eszköz ami ide-oda is tartozik. Kezdjük a legegyszerűbbektől:

1. Aktivitásmérő karkötők

Ma már alapvető funkció a lépésszámlálás, kalóriafogyasztás becslése, alvás monitorozása, és az inaktivitásra figyelmeztetés, ami talán a legvitatottabb része. Ugyanis ha az ember egy-másfél órán át nem mozog (például ülve dolgozik), az eszköz rezgéssel hívja fel a figyelmet arra, hogy fel kéne állni kicsit, nyújtózkodni, sétálni, ami alapvetően egy élettanilag is fontos funkció, de nem mindenki szereti.

Ezek az eszközök a pulzust még nem mérik, így az edzések követésére nem alkalmasak, csak a mindennapi fizikai aktivitást követik, ezért azoknak lehet hasznos a használata, akik elsőként ennek mennyiségét szeretnék követni és fejleszteni, és nem akarnak sokat költeni egy új "kütyüre".

Ilyen eszköz például a Garmin Vivofit 3, a Polar Loop 2, Fitbit Alta, és telefongyártók karkötői is, mint a Huawei Talkband B3.

 

2. Pulzusmérős karkötők

Általánosságban elmondható, hogy ahogy drágulnak a készülékek, egyre több mindent tudnak. Ennek a széles kategóriának a nagy előnye a pulzusmérés csuklón, led-es technikával, ami már lehetővé teszi az edzések monitorozását, pontos beállítását is. Továbbá képesek fogadni a mobiltelefonok üzeneteit, hívásait, és korlátozott mértékben reagálni is lehet rájuk a karkötőn keresztül.

Ide sorolható a Fitbit Charge 3 és Alta HR, a Polar A370, Garmin Vivosmart 4.

3. Sportórák

Ugyan nehéz elkülöníteni már őket az előző csoporttól, de ezek már jellemzően még többet tudnak, ennek megfelelően drágábbak is (bár nem mindegyik). Vegyesen vannak csuklóról és hagyományos pulzusmérő mellkaspántról mérők (ez utóbbiak még mindig pontosabbak), gyakran tartalmaznak GPS-t, magasságmérőt, fitness teszteket, különböző sportági profilt és az edzésre vonatkozó egyéb beállítási lehetőséget. Sőt, egyes modellekre lehet zenét is feltölteni, amit egy Bluetooth-fejhallgatóval lehet használni edzés közben a telefon nélkül.

Készülékek közül például a Polar M-szériája (200, 400, 430), Fitbit Versa Sport, Samsung Gearfit 2 Pro.
shutterstock_339066974.jpg

4. "Elit" sportórák

Ezek más speciális edzéstervezést, HRV analízist, vagy barométeres magasságmérést tartalmazó komoly sportórák, amiknek az ára 100-300 ezer forint között mozog.

Ilyen óra a Polar V800, a Garmin Fenix sorozat és például a Suunto futó és hegymászó órái is.

 

A fenti csoportosítás és lista közel sem teljes, hiszen ma már száznál is több különféle tulajdonságokkal rendelkező eszköz kapható, és mivel a különféle gyártók háttér-megoldásai nem ismertek, így a legtöbb esetben termékeiknek összehasonlítása sem egyszerű.

 

További szempontok, amiket érdemes átgondolni:

  • Elemmel vagy akkumulátorral működik: előbbi egy évig is bírja, utóbbit viszont 4-10 naponta tölteni kell;
  • Márka: Magyarországon a legelterjedtebbek talán a Garmin, Polar termékek, de kezd hozzájuk beérni az amerikai Fitbit, és feltörekvő még a Tomtom, aki a GPS-ek világából indultak, de pár év alatt sok óratípusig jutottak már;
  • Egyes eszközök érzékelik, milyen mozgást kezd használója (például futás, kerékpározás), és nem kell külön elindítani ezt az üzemmódot (kérdés, hogy ez mennyire pontos...);
  • Érintőképernyő is vonzó lehet, főleg hogy már a legtöbbre lehet védőfóliát is kapni;
  • Illetve a kinézet és az ár sem utolsó persze.

 

"Kell ez nekem egyáltalán?"

Néhány éve a Szegedi Tudományegyetem Digitális Kultúra és Elméletek Kutatócsoportja megvizsgálta a felhasználók viszonyát ezekhez az aktivitásmérőkhöz. Közleményükből kiemelhető, hogy az aktivitásmérők nem befolyásolják a sporthoz való viszonyt, és gyakran lemerülve a fiókban kötnek ki. Ezzel nem is érdemes vitatkozni, szinte mindenkinek van otthon olyan eszköze, ami így végezte! Maguktól az eszközöktől nem is várható el az életmódváltás, viszont más motivációs faktorok (mint például a jobb egészségi és fizikai állapot) mellett objektív és folyamatos segítséget nyújtanak - az Életmód Orvosi Központ felmérésében a kezdeti visszajelzések is ezt igazolják.

Fontos funkció továbbá, hogy az edzések megoszthatóak a mozgásterapeutával, edzővel, aki így akár távkövetéssel is segíthet a mozgásterápia hatékony tervezésében.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosrendelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8414266671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása