Cukorbetegség kimutatása szemvizsgálatból?
2019. január 03. írta: Dvorák Márton

Cukorbetegség kimutatása szemvizsgálatból?

"A szem a lélek tükre" - hallhatjuk gyakran, azonban egy új kutatás szerint a test tükre is lehet retinaszkenner és mesterséges intelligencia algoritmusai révén. A Bécsi Orvosi Egyetem (The Medical University of Vienna) kutatói elsőként ezzel a módszerrel fejlesztenek egy gyors és megbízható vizsgálatot a cukorbetegség diagnózisára.

shutterstock_1855327.jpg

Foto:Shutterstock

 

A vizsgálat csupán néhány percet vesz igénybe, ahol egy speciális, OCT szkenner magas felbontású, 2 millió pixeles (!) képeket készít, 1,2 másodperc alatt 40 ezret a retináról és a hajszálerekről, amiből következtetni tud a cukorbetegség létéről, állapotáról. Ehhez persze korábban több ezer cukorbeteg páciens és nem cukorbeteg szemét kellett így megvizsgálni, hogy a mesterséges intelligencia tudjon mihez viszonyítani, illetve tudja miből továbbfejleszteni az algoritmusát.

 

Az eddigi eredmények alapján a kutatók nagy jövőt jósolnak a módszernek, sőt! Azt állítják, akár így az orvosok egyszerűen egy átfogó képet kaphatnának a páciensek egészségi állapotáról, életmód-szokásaikról (mint például a dohányzás), de az agy és s szív-érrendszer jelenlegi állapotáról is.

 

A teljes cikk elolvasható a Medica Magazine oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosrendelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2114468330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása