Digitális vércukormérés
2018. augusztus 13. írta: Dvorák Márton

Digitális vércukormérés

Telediabetológiának hívják azt, a világszerte egyre elterjedő szolgáltatást, amivel a cukorbetegek egy online rendszerbe tudják feltölteni profiljukhoz méréseik adatait - gyakorlatilag egy digitális naplóba. Erre már különféle készülékek és mobilos alkalmazások is alkalmasak, amik lehetővé teszik nem csak az értékek rendezett vezetését, de ezek megosztását is a kezelőorvossal.

shutterstock_296159909.jpg

Többek között a Dcont készülékei már mind rendelkeznek telediabetológiai szolgáltatással: a régebbiek (mint a Trend, Ideál) még USB stick segítségével (amit a készülék regisztrációjakor ingyenesen ad a gyártó!) vagy mini USB kábellal lehet az adatokat feltölteni a személyes profilba, míg a Nemere készülékkel ez már Bluetooth-on keresztül okostelefonra is megoldható. Ezek mellett akár manuálisan is beírhatóak az értékek, akár utólag is az alkalmazásba.

Persze más gyártók készülékeivel, és más alkalmazásokkal is megoldható mindez, érdemes akár ezt is szempontot is szem előtt tartani új eszköz beszerzésekor.

Mi a feltöltés előnye a hagyományos, füzetes naplózáshoz képes?

  • Egy helyen vezethető nem csak a vércukor érték, de a bevitt inzulin, szénhidrát és az edzések is (amik mind befolyásolják a cukor értékét)
  • A mérésekhez magyarázó ikonok rendelhetőek (alább a táblázatban például alma az étkezés előtt, és almacsutka étkezés után)
  • A telefon ma már mindig kéznél van
  • Az alkalmazás az értékeket "feldolgozza": grafikonokon ábrázolja, átlagolja
  • Megjelölhető vele egy kezelőorvos, aki online tudja követni a naplót
  • Az adatok kimenthetőek, megoszthatóak, de akár telefonon is egyszerű megmutatni a vizitek során

Ugyan ma még ritkán hallani, de idővel talán a hasonló egészségügyi online rendszerek segítségével a vizitek közötti időszak is pontosan követhetővé válik. A telediabetológiáról érdemes elolvasni Dr. Babai László cikkét is.

cukortabla_2.jpg

(A Dcont felület naplója)

Kaphatóak ugyan már különféle bőr alá ültethető vércukormérő szenzorok (erről többet a Cukorbetegközpont hírek között olvashat) és a bőr felszínén mérők is elterjedőben, ám a legtöbben egyelőre még egy csepp vérből, különféle készülékekkel és tesztcsíkkal mérik cukrukat. Számukra különösen fontos lehet értékeik digitálisvezetése (akár napi hatszori méréssel) a Diabétesz naplóban, amit egyre több eszközzel lehet online felületre is feltölteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosrendelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6514165185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása