Kalória-napló
2018. november 06. írta: Dvorák Márton

Kalória-napló

Akár a napi fizikai aktivitást, akár az edzés közbeni pulzust könnyen és pontosan tudják már mérni a különböző okosórák, mobilos applikációk. Azonban a másik oldal, a kalóriabevitel, azaz a táplálkozás monitorozása még mindig elég körülményes feladat és nem mindig ad pontos eredményt, bár ehhez is találunk segítséget az alkalmazások között.

Az életmód megváltoztatásakor a cél eléréséhez (legyen az akár fogyás, hízás, izomtömeg növelése, stb.) érdemes táplálkozási naplót vezetni, ha a testsúly változtatása is fontos. Ennek oka, hogy így az ember elsőként szembesül azzal, hogy ténylegesen miből (szénhidrátból, zsírból, fehérjéből) mennyit eszik, és ez alapján, dietetikus segítségével meg lehet határozni a változtatások irányát és menetét. Később ez alapján jóval könnyebb megtanulni, miből mennyit szabad enni, és így kialakulhat a tudatos étkezés.

Különösen fontos cukorbetegeknek a szénhidrát mennyiségének vezetése, és elosztása a nap étkezései között!

 shutterstock_94993798.jpg

Hol vezessem?

Ahogy minden más területen, a táplálkozási naplók terén is megannyi mobilos alkalmazást vagy felületet lehet találni, ahova hasonló módon lehet bevinni az elfogyasztott ételeket. Talán a mobilos variációk hasznosabbak, mert az ugye mindig kéznél van, azonnal be lehet írni mindent. A magyar fejlesztésű alkalmazások előnye, hogy az itthoni termékek (legyen az akár a boltban kapható, csomagolt étel vagy különböző pékségek árui) is pontosan szerepelnek benne, nem kell tippelni vagy más, hasonló terméket hozzáadni az étkezés listájához. Bár meglepő módon a Healthline "2018 legjobb fogyásos applikációi" listában jó helyezést elért, amerikai Lose it! alkalmazásban is szerepel már néhány magyar termék.

A magyar alkalmazások között talán a legnépszerűbb a KalóriaBázis és a KalóriaGuru, de érdemes néhányat megnézni, pár napig próbálgatni, és a legkézenfekvőbb, legegyszerűbb rendszerűt és funkciójút használni!

 loseit_app.jpgLose it! alkalmazás

Persze a gyakorlat aztán már több kérdést is felvet:

  • Mekkora egy közepes méretű banán? - gyakran egy étel (például a gyümölcsök) több méretben is megtalálható a listában, és csak becsülni lehet, mondjuk mekkora az adott banán.
  • Van-e különbség két pékség rozskenyere között? - persze hogy van, és talán a magyar fejlesztésű alkalmazásokban akár még külön-külön is megtaláljuk a különböző termékeket.
  • Honnan lehet tudni, hogy az otthon készített ételek miből mennyit tartalmaznak? - az újabb szakácskönyvek, receptek az egész menüre vonatkozóan, adagonként megadják, hány gramm szénhidrátot, zsírt, fehérjét, rostot és persze kalóriát jelentenek. Ahol nincs ilyen, ott az alapanyagokat kell méregetni és kiszámolni!
  • Elmenthetők-e a kedvenc, otthon készített ételek, hogy ne kelljen mindig bevinni? - a legtöbbnél igen, és még ezt alkalmanként is személyre lehet szabni.
  • Hogy lehet könnyen bevinni egy csomagolt étel adatait? - sok alkalmazásban van már vonalkód-olvasó opció, amivel egy pillanat alatt lehet rögzíteni a megevett csokoládét, vagy akár egy egész menü alapanyagait.
  • Honnan lehet tudni, mit tartalmaz a boltban vett nem becsomagolt étel, vagy az éttermi menü? - ez talán a legnehezebb, de a listákról nagyjából össze lehet szedni egyenként (pl. 100 g csirkemell, 60 g rizs, stb.), miből mennyi fogyott el.
  • Mindent grammra pontosan kell megadni? - az újabb alkalmazásokban nem csak grammban lehet megadni a mértékegységet, hanem az ételnek megfelelő, más mértékegységekben is, például: 1 szelet kenyér, 3 evőkanál liszt, stb.

 

Ahogy fejlődnek a lehetőségek, úgy lesz egyre egyszerűbb az étkezés pontos követése is. Most még ugyan megkövetel némi rögtönzést és becsléseket, de a tudatosság felé vezető úton ez is sokkal jobb, mintha az ember nem foglalkozna azzal, miből mennyit eszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://okosrendelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4414333719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása